Wydano osobom potrzebującym ponad 22 tony żywności

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Wodzisławiu Śląskim przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, Podprogram 2019.

po pż

Celem programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Wodzisławia Śląskiego pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

Osoby potrzebujące otrzymały takie artykuły jak:

  • warzywne i owocowe:

    - groszek z marchewką,

    - fasola biała,

    - koncentrat pomidorowy,

    - buraczki wiórki,

    - powidła śliwkowe,

    - sok jabłkowy,

  • skrobiowe:

    - makaron jajeczny,

    - makaron kukurydziany bezglutynowy,

    - ryż biały,

    - kasza gryczana,

    - herbatniki maślane,

  • mleczne:

    - mleko UHT,

    - ser podpuszczkowy dojrzewający,

  • mięsne:

    - szynka drobiowa,

    - pasztet wieprzowy,

    - filet z makreli w oleju,

  • cukier:

    - cukier biały,

  • tłuszcze:

    - olej rzepakowy,

  • dania gotowe:

    - gołąbki w sosie pomidorowym.

Pomoc żywnościowa trafiła do 380 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Wodzisław Śląski.

W ramach Podprogramu 2019 realizowane były również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej:

  • warsztat dietetyczno – żywieniowy,

  • warsztat kulinarny,

  • warsztat edukacji ekonomicznej,

  • warsztat przeciwdziałania marnowaniu żywności.