Program "Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową" - Podprogram 2023

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Wodzisławiu Śląskim informuje, że rozpoczęła się kwalifikacja klientów do odbioru żywności dla osób najbardziej potrzebujących w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomoc Żywnościowa 2021-2027 - Podprogram 2023.

Pomocą Żywnościową w ramach Podprogramu 2023 mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się z trudnej sytuacji życiowej, określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których miesięczny dochód nie przekracza 265 % kryterium dochodowego:

  • dla osoby samotnie gospodarującej wynosi 2 056,40 zł,
  • dla osoby w rodzinie wynosi 1 590,00 zł.

na podstawie Skierowania wystawionego przez pracownika socjalnego Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Osoby i rodziny, które są zainteresowane skorzystaniem z ww. formy pomocy, prosimy o zgłaszanie się do pracowników socjalnych przy ul. Daszyńskiego 3, do dnia 5 lipca 2024 r w godzinach:

  • poniedziałek – środa  w godzinach 8:00 – 10:00  oraz 14:00 – 15:00
  • czwartek w godzinach 8:00 – 10:00 oraz 14:00 – 17:00
  • piątek w godzinach 8:00-10:00

celem  weryfikacji uczestnictwa w Podprogramie 2023.

Zakładany okres dystrybucji;  kwiecień 2024 – listopad 2024

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg17, w tym:

1) Artykuły warzywne i owocowe

− Groszek z marchewką 1,60 kg,

− Koncentrat pomidorowy 0,96 kg,

− Dżem truskawkowy 1,20 kg,

2) Artykuły skrobiowe

− Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,

− Mąka pszenna 4 kg,

− Kasza jęczmienna 1,50 kg,

− Płatki owsiane 1 kg

− Herbatniki maślane 0,60 kg

− Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,

3) Artykuły mleczne

− Mleko UHT 6 l,

− Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg

4) Artykuły mięsne

− Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,

− Szynka drobiowa 1,20 kg,

− Pasztet wieprzowy 0,48 kg,

− Szprot w oleju 0,68 kg.

5) Cukier

− Cukier biały 4 kg,

6) Tłuszcze

− Olej rzepakowy 4 l.

7) Dania gotowe

− Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

 Link do programu; www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023