POPŻ - Podprogram 2017 - efekty

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Wodzisławiu Śląskim przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

fead

Celem programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

 Pomoc żywnościowa trafiła do 370 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Wodzisław Śląski.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

- 18.94770 ton żywności,

- 1850 paczek żywnościowych,

- 0 posiłków,

 W ramach Podprogramu 2017 dla 54 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne - 2 spotkania dla  23 uczestników
  • Żywieniowe - 2 spotkania dla 31 uczestników
  • Kulinarne - 1 spotkanie dla 22 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 30 uczestników.